Békéscsabán keresztül vezethet az új selyemút

Békéscsaba lehet az új selyemút egyik állomása – ezt mondta annak a delegációnak a vezetője, amelyik tegnap látogatott el Kínából a megyeszékhelyre. A kapcsolatfelvételben mindkét fél a gazdasági együttműködés lehetőségeit látja.

20170529

Sanghai mellől, Kína Ninghai megyéjéből érkezett küldötteket fogadtak a városházán, ahol ismerkedésképpen egy-egy bemutatót tekinthettek meg a résztvevők.

A vendégek képviseletében Yang Yong megyei főjegyző köszöntötte a házigazdát. Elmondta, sok közös vonás fedezhető fel a két terület között, annak ellenére, hogy a kínai tartomány nagy része hegyvidék, és tengerpartja is van: de mindkettő nagy múltú, jellemzően kertvárosias, és támogatják a művészeteket, köztük a festészetet. A főjegyző arról is beszélt, hogy országuk gazdasági fejlődése egy „új selyemút” kiépítését kívánja, ezen az útvonalon pedig Békéscsaba egy lehetséges állomás. Hozzátette, Kína erre a célra húszezer milliárd dollárt fektet be.

Szarvas Péter polgármester emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy hete járt Kínában, ahol a két ország közötti gazdasági kapcsolatok kerültek középpontba. Hozzátette, ezen kívül fontosak a kulturális kapcsolatok is. Szerinte a beszélgetés megalapozta ezeken a területeken az együttműködésüket.

A találkozón a polgármester elmondta, hogy Kína gazdasága egyre erősödik, számos olyan iparág van a világon, amelyben piacvezetők a kínai cégek. Kína szeretne Európában különböző gyártóbázisokat, gazdasági, kereskedelmi központokat létrehozni. Éppen ezért tartotta fontosnak Békéscsaba vezetése a delegáció ideérkezését. A látogatóknak megmutatták a békési megyeszékhely szépségeit, értékeit, és tájékoztatták őket az itteni befektetési lehetőségekről, és arról is, mennyit fejlődött a város az elmúlt mintegy tíz évben uniós, kormányzati, illetve saját források felhasználásával.

– Elmondtuk továbbá, hogy épül az M44-es, fejlesztés előtt áll a repülőtér, hogy a vasúti összeköttetés Budapest és Békéscsaba között korszerűsödött. Beszámoltunk az ipari park létesítéséről is – tudtuk meg Szarvas Péter polgármestertől.

A találkozó végén meghívást is intézett a küldöttség a vendéglátók felé, így néhány héten belül dr. Ferenczi Attila tanácsnok vezetésével egy ötfős delegáció látogat el Békéscsabáról Ningbo városába, a tartomány székhelyére.

line

Forrás:
http://behir.hu/bekescsaban-keresztul-vezethet-az-uj-selyemut/

Print Friendly, PDF & Email