Gazdaságfejlesztés

Békéscsaba Megyei Jogú Város Gazdaságfejlesztési Feladatainak támogatása

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. elején saját fenntartású, önkéntes alapon létrejövő, professzionális, reszponzív elektronikus gazdasági adatbázist hozott létre. A Vállalkozói Információs Rendszer (VIR) célja a helyi vállalkozások célirányos bemutatása, valamint az egymás közötti üzleti kapcsolatok erősítésének ösztönzése.

A Weboldal alapvető funkciói: ellenőrzött regisztráció és felhasználó oldali, szűkíthető keresés; adatok listázása; aktuális hírek megjelenítése; belső levelezési lehetőség; kapcsolatfelvétel.

Az adminisztráció, az adatkezelés és a menedzselés az erre a célra kialakított felhasználó névvel és jelszóval védett online kezelő felületen lesz megoldható.

A regisztrációt önkéntes alapon, a megfelelő adatok felvitele után kezdeményezheti a jelentkező. Egy erre a célra kialakított, megfelelő szintaktikai és tartalmi ellenőrzést bonyolító űrlap kitöltésével lehetséges az adatbázisba való bekerülés. A kötelező, előre meghatározott adatok, valamint a keresési kulcsszavak megadásával szükséges teljes körűen beküldeni az információkat. Az űrlap automatikusan ellenőrzi az adatok hiánytalan meglétét a már rendszerben szereplő információkkal összevetve és csak ezután engedi továbblépni a regisztrálót. Az egyszerű és gyors végrehajtást előre felprogramozott kulcsszavak, adatok is segítik, melyekből könnyen választhatnak – akár többet is – a felhasználók.

Az ellenőrzés és jóváhagyás végrehajtása után a regisztráló adatai megjelennek és kereshetővé válnak a rendszerben, valamint a Weboldal teljes jogú felhasználójává válik. Ez azt jelenti, hogy a megadott felhasználó nevével és jelszavával bármikor beléphet az adatlapjára, ott belső levelezést folytathat más regisztrált tagokkal, valamint szükség esetén módosításokat, korrigálásokat hajthat végre.

Lényeges, hogy a Weboldal üzemeltetése non-profit jellegű, tehát használata teljesen díjmentes és semmiféle ott elérhető szolgáltatásért nem szükséges fizetni.

Az adatbázisban szereplő cégeket, vállalkozásokat különböző módon érheti el, találhatja meg a látogató. Egyszerű, csoportokba és alcsoportokba sorolt menüpontokra kattintással, vagy kulcsszavakra való keresés indításával. A menürendszert – egyeztetés szerint – bármilyen szempont (pl. szakma, profil, stb.) szerint lehet csoportosítani. Egy-egy csoporton belül a rendezés, megjelenítés alapesetben alfabetikus sorrendben történik (tekintettel arra, hogy nincs úgynevezett fizetős, kiemelt tartalom), de ezt a felhasználó, a megjelenített adatoszlopok bármelyike szerint, opcionálisan rendezheti. A kiírás áttekinthető, minden lényeges adatot egyszerre tartalmazó, tagolt (pl. színekkel, elválasztásokkal) és olvasható formában történik.

Amennyiben a keresés sikeres volt és a felhasználó megtalálta a számára megfelelő céget, vállalkozást, akkor lehetősége van a kapcsolatfelvételre, amely egy erre a célra rendszeresített űrlapon keresztül történhet a szükséges technikai ellenőrzések után. A rendszer az elküldött levelet rögzíti és az eseményről automatikusan értesíti az adminisztrátort, valamint az illető céget vagy vállalkozást. A regisztrált tag belépve a saját felhasználói felületére olvashatja el és válaszolhat a beérkezett üzenetre.

További elérhető funkció a bárki által indítható hírlevél feliratkozás. Bár az utóbbi időben csökkent az ilyen jellegű szolgáltatás iránti bizalom, ettől függetlenül meg kell adni a lehetőséget, hogy aki igényt tart erre, megfelelően kiszolgálásban részesülhessen. A jelentkezők a regisztrációs űrlap kitöltésével párhuzamosan, egy mező elfogadásával, azonnal igénybe vehetik ezt a lehetőséget. A weboldalra látogatók pedig egy űrlap kitöltésével és az adatkezelési feltételek elfogadásával kezdeményezhetik a listára kerülést. Természetesen ennek státusza a későbbiekben, bármikor módosítható.

A Vállalkozói Információs Rendszer könnyen és gyorsan a helyi gazdasági élet egyik meghatározó platformjává válhat, hiszen lehetőséget ad a vállalkozások koncentrált bemutatására, a célirányos keresésre, a közvetlen kommunikációra, az információgyűjtésre, ezáltal elő tudja segíteni a helyi üzleti kapcsolatok erősödését, a lokális beszállítói láncok kialakítását, amely a későbbiekben számtalan gazdasági előnyt jelenthet a rendszert aktívan használók számára. Fontos, hogy felhasználói oldalról semmilyen költség nem merül fel, az adatbázisba történő regisztrációt, a használatot az Önkormányzat szolgáltatásként biztosítja a helyi gazdasági élet szereplői számára.

line

Kapcsolódó dokumentumok:

http://www.bekescsaba.hu/download.fcgi/33142_0_0_01_T%C1MOP_tanulmany_151120.pdf

http://www.bekescsaba.hu/download.fcgi/36717_0_2_B%C3%A9k%C3%A9scsaba_MJV_%C3%96nkorm%C3%A1nyzata_Gazdas%C3%A1gi_program_2014_2020.pdf

line

Print Friendly, PDF & Email