Kapcsolatokat építettek Kínában a békéscsabaiak

Ningboban rendezték meg Kína és Közép-Kelet-Európa országainak csúcstalálkozóját, amelyre meghívást kapott Békéscsaba városa is. A békési megyeszékhelyet ötfős delegáció képviselte a 13 millió lakosú kínai városban.

20170616_delegacio_kina

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok, Herczeg Tamás tanácsnok, Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes tanácsnok, Fülöp Csaba önkormányzati képviselő és Csiaki Tamás, a csabai polgármesteri hivatal osztályvezetője június 5-e és 11-e között járt Kínában.

Dr. Ferenczi Attila elmondta, 2012-ben Hanó Miklós alpolgármester írt alá testvérvárosi megállapodást a 630 ezer lakosú Ninghai városával. Onnan többször járt már Békéscsabán delegáció (legutóbb május 29-én), Békéscsaba képviseletében azonban most először látogattak Kínába. Mivel Kína és Közép-Kelet-Európa országainak csúcstalálkozóját Ningboban rendezték meg, a csabai delegáció is ott töltötte ideje nagy részét.

A csabai delegáció részt vett azon a fórumon, amelyen 16 ország képviseltette magát. A rendezvényhez kapcsolódott egy nemzetek utcája, ahol természetesen magyar pavilon is volt például gulyáslevessel és magyar borokkal.

Herczeg Tamás kiemelte, hogy a diplomácia szintjén meglepő érdeklődést tapasztaltak Magyarország és Békéscsaba iránt.

A delegáció tagjai bíznak a folytatásban, ősszel egy hatfős delegáció érkezik majd a Csabai Kolbászfesztiválra, hogy minél jobban megismerjék a békési megyeszékhelyet. Ezzel egy időben kulturális jellegű együttműködésre is lehet esély. A Magyar Turisztikai Ügynökség révén pedig reményeik szerint kínai turisták is jönnek majd Békéscsabára és a környékre.

Print Friendly, PDF & Email